Santa Maria - интригуващо евро бижу!

Публикувано от Hristo Filipov на

 

Santa Maria настолна игра 

В зората на 16-ти век колонисти се стичат към Новия свят. В настолната игра Santa Maria всеки играч ще води колония, ще добива ресурси, нужни за разширението й, ще създава търговски пътища, ще изпраща конквистадори за злато и ще увеличава религиозната си сила, за да набира и обучава монаси. След 3 рунда, всеки от които представлява година, играчът, чиято колония е най-щастливата ще бъде обявен за победител!

Santa Maria настолна игра

Santa Maria е изчистена евро игра със средна сложност, в която всеки играч основава и развива своя колония. Играта включва елементи на различни механизми, като основните са dice drafting и engine building. В играта няма много късмет и директна деструктивна интеракция между играчите.

Santa Maria настолна игра

По време на играта, ти разширавяш колонията си, като поставяш нови тетрисообразни по форма плочки със сгради върху борда, изобразяващ колонията ти. Зарчетата в играта (представляващи работници) се използват за активиране на сгради; всяко зарче активира цял ред или редица от сгради в колонията ти. Сградите се активират подред (от ляво на дясно и от горе на долу), след което изпозваното зарче се поставя върху последната активирана сграда, блокирайки я. Затова е от ключово значение къде поставяш новите си сгради и в какъв ред ги активираш!

Santa Maria настолна игра

С развитието на играта, ти добиваш различни ресурси, създаваш търговски пътища, изпращаш конквистадори и увеличаваш религиозната си сила с цел да набереш монаси. Когато набереш монах, ти трябва да решиш в какво да го специализираш – дали да стане учен (давайки ти постоянно специално умение), мисионер (давайки ти еднократен бонус ефект) или пък  епископ (давайки ти възможност да спечелиш точки по определен начин в края на играта). Играчът, който натрупа най-много точки щастие след три рунда (години) ще спечели! Наличните специалисти, бонусите за края на играта и сградите варират от игра на игра, което я прави доста преиграваема!

Santa Maria настолна игра

ЧАСТТА ЗА ЛИЧНО МНЕНИЕ:  Santa Maria е една от най-добрите евро игри, които съм играл в последно време. Показателно е и, че около мен играта се игра в няколко различни групи от геймъри и всички останаха много доволни от нея. Много изчистена, елегантна и предлагаща интересни опции и решения, без да ви затрупва с правила и изключения. Късметът в играта играе малка роля и няма как да бъдете брутално прецакани от другите играчи, така че вашите стратегически и тактически решения ще са основното, което ще предели представянето ви. Визуално играта радва с ярките си и светли цветове, а иконографията е ясна и непротиворечива.

Santa Maria настолна игра

Двамата дизайнери на игра, чиито имена няма да се опитвам да превеждам, стоят заедно или поотделно зад заглавия като Automania, Avenue, Mangrovia, Capital Lux, Doodle City, Escape: The Curse of the Temple, Kokoro: Avenue of the Kodama – все стабилни и успешни игри, с интересни идеи, така че за мен не беше изненада, че и най-новото им заглавия ще е хит! За мен тези дизайнери са особено добри в евро игрите със средна сложност като Automania, Mangrovia, а сега и – Santa Maria, която според мен им е най-добрата до този момент! Със сигурност и занапред ще следя с интерес всяка нова игра, която създават!

Santa Maria настолна игра

Харесва ми:

  • Елегантни и изчистени правила;
  • Солидна стратегическа основа на играта;
  • Множество интересни тактически решения;
  • Забавна интеракция между играчите, без да е дразнеща и разрушителна;
  • Dice drafting + engine building = win!;
  • Свежа визия;
  • Интригуваща като за евро игра тема;
  • Добра преиграваемост;

КУПИ SANTA MARIA

 Santa Maria настолна игра

Santa Maria настолна игра

Santa Maria настолна игра


Сподели публикацията← По-стара публикация По-нова публикация →


0 коментари

Коментирай

Вашите коментари трябва да бъдат одобрени преди публикуване.