Richard The Lionheart - Робин Худ, Шерифът от Нотингам и Шеруудската гора

Публикувано от Hristo Filipov на

Richard The Lionheart настолна игра

В края на 12-ти век Англия е разделена. Крал Ричард I, познат още като Ричард Лъвското Сърце, е в Светата Земя, начело на Третия кръстоносен поход срещу силите на Саладин. Там той води война в името на Бог и на Англия. По същото време, докато конфликтът в чужбина продължава, у дома се заражда заплаха. Джон Локланд, най-младият си на Хенри II и по-млад брат на Ричард, седи на трона и управлява като крал. Неговите съюзници, и най-вече Шерифът на Нотингам, правят всичко възможно, за да потушат съпротивата из земите на Англия и работят активно за незавръщането на Ричард. В същото време бандата на „Веселите мъже“ (Merry Men), начело с Робин Худ се опълчва срещу узурпацията, обявявайки Ричард за законния Крал на Англия и подкрепяйки го до последно.

Richard The Lionheart настолна игра

В настолната игра Richard The Lionheart ти си един от тези герои – дали на страната на Ричард Лъвското сърце или на страната на Крал Джон. Ще пътуваш из цяла Англия, за да търсиш подкрепа за каузата си и да направиш добро име за себе си! Ще работиш рамо до рамо с твоите съюзници, но помни – когато Кръстоносният поход приключи и Кралят бъде коронясан, само един от Вас ще бъде откроен за куража си, престижа, който е спечелил и лоялността си! Само един от Вас ще спечели!

Richard The Lionheart настолна игра

ЧАСТТА ЗА ЛИЧНО МНЕНИЕ: Обичам игри с историческа тематика, затова още като видях, че се задава такава и то не от кой да е издател, а от CMON за мен стана ясно, че това ще е задължителна за мен игра. Интересното е, че зад игра с такова име може да се крият игри с тотално различен геймплей. Затова и не знаех точно какво да очаквам когато започна да става ясно, че подходът в тази игра не е най-традиционният. В нея не става дума за битки, а страхотните фигурки, които са в нея не са боици на бойното поле (защото и бордът не изобразява такова). Играта е оригинална по-скоро евро, отколкото америтраш или военна игра, в която основната механика е „поставяне на работници“ (worker placement) – или поне нещо такова! Опциите за поставянето на съответните работници, които са героите в играта са ограничени от разположението на позициите на картата, тъй като героите се движат с определена скорост от 3, която в процеса на играта могат да подобрят с придобиването на кон и/или кораб.

Richard The Lionheart настолна игра

По-интересното е, че играта е на тимове – нещо което рядко се прави в настолните игри по една или друга причина. Тимовете играят един срещу друг, опитвайки се да прокарат своята агенда, но в същото време само един от играчите в печелившия накрая тим ще спечели – този с най-много придобити по време на играта точки престиж!

Richard The Lionheart настолна игра

Най-запленителното в играта е основната механика, с която се влияе на политическото положение в страната. Всеки от играчите се мести по картата на Англия с цел събирането на ресурси и в крайна сметка – на определени карти, които да използва в края на всеки рунд поставайки ги в общо тесте, което се разбърква и от което се теглят определен брой карти – само изтеглените карти ще се гледат и ще повлияят на развитието на ситуацията в страната!

Харесва ми:

  • Историческа тема, пресъздадена по нетрадиционен и оригинален начин;
  • Интересна основна механика на играта;
  • Лесни и интуитивни правила, около които се получава интригуващ геймплей;
  • Игра на тимове;
  • Прекрасни и направо свръхпродюснати компоненти;
  • Страхотни илюстации.

 КУПИ RICHARD THE LIONHEART

 

 


Сподели публикацията← По-стара публикация По-нова публикация →


0 коментари

Коментирай

Вашите коментари трябва да бъдат одобрени преди публикуване.