Altiplano - "готина игра" на перуански!

Публикувано от Hristo Filipov на

Altiplano - настолна игра

Южноамериканските плата, някъде между високите планински вериги на Боливия и Перу. Надморската височина от над 3000 метра налага тежки изисквания върху хората да използват слабата растителност за оцеляването си. Жителите на тези места постепенно натрупват своето благосъстояние чрез риболов на езерото Титикака, чрез изкопаване на руда, развъждане на алпаки и търгуване на стоки, които се произвеждат от тези ресурси.

Altiplano - настолна игра

Но внимавайте: ресурсите са ограничени и понякога някои от тях се изчерпват, така че е добра идея да си създадете производствени обекти достатъчно рано, за да можете в даден момент да преминете към други източници на доход, като отглеждане на какао например. А не трябва да неглижирате и строенето на пътища, тъй като те са от съществено значение за ускоряване на развитието! Допълнително трябва да се погрижите и за складирането на стоки в склада Ви, така че да можете да изкарате през тежките времена, които не са необичайни по тези безплодни земи. Ако планираш умно и си достатъчно гъвкав, че да се адаптираш към постоянно променящите се условия, ще имаш най-високите доходи в края на играта и ще я спечелиш!

Altiplano - настолна игра

Altiplano е игра подобна на Orleans, в която конструирате съдържанието на торбичката си, от която всеки ход теглите определен брой ресурси и ги използвате по многобройни начини.

Altiplano - настолна игра

Действието в играта се развива в Южноамериканските плата на Андите – т.нар. Алтиплано. Това не е лесна игра, а представя на играчите предизвикателства отново и отново. Има много начини да постигнете целите си, така че винаги има нови и нови опции и стратегии, които да пробвате, но успехът Ви зависи и от това дали опонентите Ви ще Ви оставят да правите каквото си искате или ще осуетят добрите Ви планове. Съревнованието за различните видове стоки е значително – както и „фъна“ в това да измъкнеш желано от всички разширение за фермата Ви под носа на останалите играчи!

Altiplano - настолна игра

В началото на играта играчите имат достъп само до определени ресурси и стоки, в зависимост от различните роли, с които играят. На пазара обаче играчите могат да придобият различни допълнителни производствени обекти, които ще им дадат нови опции. Многобройните стоки – като риба, алпака, какао, сребро или царевица – всички имат собствени характеристики и места, където могат да бъдат използвани. Докато среброто ще Ви направи богати, рибата може да бъде обменена за множество други стоки, а алпаката ще Ви даде вълна, която може да направите на дрехи.

Altiplano - настолна игра

Освен изграждането на ефективна продукция, целта Ви е и да доставяте точните стоки в точното време, бързо да развиете пътищата си и да складирате разумно стоките си, така че да запълните най-ценните редици с тях.

Altiplano - настолна игра

ЧАСТТА ЗА ЛИЧНО МНЕНИЕ:  Altiplano е игра на Райнер Стокхаузен, дизайнерът на неоспоримия сред всички геймъри хит Orleans и поради факта, че използва някои от основните й механизми, може да се сметне за нейно продължение. Bag-building-ът на мен винаги ми е бил изключително забавен, още с откриването му в Quarriors, но с имплементирането му в Orleans и евро игрите като цяло, той блесна! Orleans е една от най-любимите ми игри, затова като чух, че ще има своебразно продължение от същия дизайнер, доста се развълнувах! Много ме зарадва и готиния сетинг на играта – високопланинските плата на Андите е една доста екзотична локация, която лично аз с удоволствие бих посетил като екскурзиант. Докато тази екскурзия се осъществи защо обаче да не поиграя една силна и забавна стратегическа игра в същия сетинг? Прави сте – няма защо да не го направя! Особено като се има предвид наистина колко шарена, забавна и стратегическа е играта. Според мен тя доразвива идеите на Orleans, като играта е още по-пълнокръвна и жива. Ресурсите са повече, опциите какво да правиш на хода си – много повече, а съответно и начините да постигнеш победа. Това е много добре, но си има и цена – малко по-дългото времетраене на играта. Лично аз съм готов да я платя всеки път, тъй като играта е уникална и различна (прилича единствено на споменатия й предшественик Orleans) и много, много забавна. Силно препоръчвам на всички фенове на Orleans и евро игрите – Райнер Стокхаузен не разочарова с новото си заглавие!

Altiplano - настолна игра

Харесва ми:

  • Bag-building механиката е една от най-забавните въобще и тук тя блести;
  • Сетингът, на който се развива действието – 3000 метра надморска височина в Андите – искам да съм там;
  • Много стратегия и достатъчно време да я реализираш. Играта не приключва сякаш преждевременно като много от модерните игри. Но за разнообразие – това ми харесва;
  • Шарени и забавни компоненти;
  • Маркерът за първия играч е гигантско картонено алпака!

КУПИ ALTIPLANO

Altiplano - настолна игра

Altiplano - настолна игра


Сподели публикацията← По-стара публикация По-нова публикация →


0 коментари

Коментирай

Вашите коментари трябва да бъдат одобрени преди публикуване.