Luxor - Индиана Джоунс style

Публикувано от Hristo Filipov на

Luxor - настолна игра

В търсене на безценни съкровища, групи от търсачи на съкровища и приключенци влизат в легендарния храм в Луксор. Тяхната крайна цел е гробницата на фараона, но по пътя до нея могат да съберат още много съкровища. Играчите местят техните приключенци от поле на поле, играейки карти от ръката си. Играчът, който успее да придвижи възможно най-бързо приключенците си до гробницата, събирайки възможно най-много съкровища по пътя си, ще бъде победител!

Luxor предлага разнообразен геймплей, тъй като пътят до гробницата е различен всяка игра и дори се променя по време на игра!

Luxor - настолна игра

ЧАСТТА ЗА ЛИЧНО МНЕНИЕ: Luxor беше номинирана за най-престижната награда в света на настолните игри Spiel des Jahres тази година и с това прикова вниманието на „настолната“ общественост. Да, тя не спечели, но самата й номинация, наред със спечелилата Azul, говори за нея. Играта не е толкова елементарна като правила като спечелилите напоследък тази награда и може би и заради това беше изненада за мнозина, че е сред номинираните. В същото време вероятно не се откроява с нещо велико и изключително от много други игри, които можеха да бъдат на нейното място. Но едно е сигурно – играта е забавна, с хубава тема и има няколко нови и доста свежи идеи, които я правят прекрасен избор за семейна или лека геймърска игра. Аз лично много я харесвам, тъй като съм фен и на египетската тематика, и на дизайнера като цяло (Karuba, Goa, Steam Time, Istanbul, Las Vegas), а и на рейсинг игрите, каквато е и тази в съществото си. Интересен е миксът от състезание и трупане на точки.

Luxor - настолна игра

Разбира се, най-горещата нова механика е начинът, по който може да играете картите от ръката си – те не се разместват и винаги можете да играете само крайните карти, т.е. първата и петата в ръката Ви, като всяка нова карта заема мястото си в средата на ръката Ви. Това е много интересна идея и работи прекрасно, тъй като Ви дава достатъчно яснота какво ще можете да играете в следващите си ходове, като съответно можете да влияете на това в зависимост от това първата или петата карта изиграете в настоящия си ход. Освен тази механика е забавен и начинът, по който взимате съкровищата, натрупвайки съответен брой от вашите приключенци на местата, където са те. Просто за мен играта е едно бижу – от онези игри, които се играят леко и без да Ви натоварват твърде много, но в същото време са достатъчно интересни и занимателни.

Luxor - настолна игра

Харесва ми:

  • Забавна и иновативна механика за играене на картите от ръка;
  • Интересна комбинация от състезание и трупане на точки по други начини;
  • Елегантна и изпипана игра, която не натоварва, но и не отегчава – търсената от мнозина комбинация;
  • Готина египетска тема.

Luxor - настолна игра

Luxor - настолна игра

Luxor - настолна игра

Luxor - настолна игра

Luxor - настолна игра

Luxor - настолна игра

Luxor - настолна игра


Сподели публикацията



← По-стара публикация По-нова публикация →


0 коментари

Коментирай

Вашите коментари трябва да бъдат одобрени преди публикуване.